Marinert, grillet kjeribbe - godt til påsken!

Marinert, grillet kjeribbe med grønnkålchips og ovnsbakte båtpoteter.

Marinert, grillet kjeribbe med grønnkålchips og ovnsbakte båtpoteter.

Du trenger følgende til to personer:

1 ribbe av kje

Marinade av:

1 ts korianderfrø

3 fedd hvitløk

1/2 dl rapsolje

1 ts gurkemeie

1/2 ts spisskummen

1/2 ts salt

1/2 ts tørket chili

1 ss honning

Slik gjør du:

Mal korianderfrø i en morter. Ha i hvitløk og knus den. Ha i resten av marinadeingrediensene og bruk morteren til å lage en kremet marinade. Marinaden pensler du på begge sider av ribben og lar den godgjøre seg i 3 timer. Stikk et termometer inn i den mest kjøttfulle delen av ribben og pakk den inn i aluminiumsfolie. Stek ribben på 130 grader til den har fått en kjernetemperatur på 70 grader, ca 3 timer. Ta så av folien og la kjøttet få ca 10 min under grillen.

Tilbehør (du får alt tilbehør unntatt poteter på Rå Smak):

Grønnkålchips 

En boks rømme tilsatt chiliolivenolje

Ovnsbakte potetbåter

 

 

 

 

Rå Smaks ultimate nyttårsmeny

 

Forretter (velg en eller to) :

 

1) Røkelaks på kjeks med dillrømme

Anrett kjeksene med en bit røkelaks toppet med rømme iblandet dillpesto.

2) Skiver av gravet elg med ramsløk-rømme og sprø kjeks.

3) Tarallini kjeks med Trøffeltapenade

 

 

Hovedrett:

 

Helstekt økologisk kalkun (Black Turkey) servert med waldorfsalat, rosenkål og sjalottløk i form samt ovnsbakte poteter.

 

Waldorfsalat: (10 pers)

- 4 epler

- 4 ringer ananas

- 4 stilker selleri

- 200 g hodekål

- 200 g druer

- 2 dl valnøtter

Skjær epler og ananas i terninger, stilkselleri i tynne skjiver. Hodekålen finsnittes, druene deles i to og valnøtene grovhakkes.

 

Dressing:

- 2 dl majones

- 2 dl pisket kremfløte

- 8 ts sitronsaft

- 4 ts sukker

Dressingen blandes sammen, og ingrediensene blandes forsiktig i. Pynt med druer og valnøttkjerner.

 

Rosenkål og sjalottløk i form (10 pers.)

10-12 personer

 

500 g sjalottløk

1 kg rosenkål (forvelles i 3 min)

3 fedd hvitløk

Olivenolje 2ss + 3 sss

½ dl revet parmesan

brødrasp

1 ss frisk rosmarin

Pepper og salt

Fres sjalottløken lett i olivenolje og legg i en langpanne sammen med forvellet rosenkål. Strø brødsmuler, parmesan, hakket hvitløk, rosmarin, grovmalt pepper og salt over. Topp med olivenolje.

Bakes i ovnen: 200 C i ca 20 min.

 

Ovnsbakte urtepoteter:

Fyll en langpanne – eller to! – med små poteter med skall, vask og skrubb. Hell over godt med god olivenojle, salt, pepper, hakket hvitløk og chili. Stek ved 220 C i ca 30 min. Hakk gjerne friske urter som koriander eller rosmarin over.

 

Saus: lages av kraften fra kalkunen, kok ut med hvitvin og fløte.

 

 

Dessert (velg en eller alle):

 

*Utvalg av oster fra ostedisken med tilbehør som kjeks og marmelade.

*Hermetiske Italienske fersken med pisket krem og tynne sprø biscotti.

Thanksgiving-Detalj-normal-219487-4.jpg

Marinert lammecarre` med sjalottløk og shiitakesopp

Dette er en lammerett som er redusert til bare tre hovedelementer. Enkelheten får frem den gode smaken i lammekjøttet, godt hjulpet av den spesielle marinaden.

Ingredienser (4 personer)

  • 8-12 lammeribber
  • 8 sjalottløk
  • 250 g shiitakesopp
  • 4-5 ss creme fraiche
  • 4 finhakkede hvitløksbåter
  • Smør
  • Rosmarin
  • Marinade og saus:
  • 1,5 dl olivenolje
  • 4 ss trøffelolje
  • 5 ss soyasaus
  • 1 ss knuste rosmarinblader

Slik gjør du: La lammecarreen oppnå romtemperatur, legg den i marinaden et par timer, men spar først noe av marinaden til saus. Vend kjøttet flere ganger. Brun kjøttet i i jernpanne på begge sider, stek i ovn ca 15 min ved 175 grader. La hvile. Skrell sjalottløkene, del dem i to og smørstek forsiktig i 5 minutter så de blir varme. Stek soppen i smør, salt og pepper og ha på creme fraiche og la koke med.

Server med ovnsbakte ovnsbakte poteter, rotgrønnsaker, en frisk salat eller ikke noe.


Helstekt lammelår

Helstekt lammelår fra med hjertesalat og stekte kantareller i dillsmør. 4 personer.

Råvareliste:

  • 1 stk utbenet lammelår fra Nordre Espeset eller Vats gardsmat
  • 2 stk hjertesalat, delt på langs
  • 1 hakket sjalottleløk
  • 1 bunt dill, hakket
  • 300 g renset kantarell
  • 1 dl hvitvin
  • 2 sjalotteløk, hakket
  • 250 g smør i terninger

Fremgangsmåte: Dryss salt og pepper på lammelåret og stek i ca. 1 time ved 150 grader. La det hvile ca 30 minutter mens du damper hjertesalaten i en gryte med litt hakket sjalotteløk, dill, salt og pepper.

I en varm panne freses kantarellen i smør, etter 2 minutter tilsettes hakket sjalotteløk og hvitvin, pisk i smøret litt etter litt så du får en kremet saus. Tilsett dill.