preview_COLOURBOX1465285.jpg

ØKOLOGISK SPESIALKORN 

er eiet og drevet av biodynamiske og økologiske bønder. De satser på opprinnelige kornsorter som spelt, emmer, enkorn og svedjerug.

Spesialkorn har eget mølleanlegg i Sigdal i Buskerud og er som første selskap i Norge godkjent som såkornprodusent for bevaringsverdige kornsorter.  De arbeider for at bønder og forbrukere skal få tilgang til og muligheten for å nyte et mangfold av klassiske kornsorter også i fremtiden.

I hovedregel har opprinnelige eller klassiske kornsorter lavere gluteninnhold enn sammenlignet med for eksempel moderne hvete. Dette er fordi mange moderne sorter har blitt foredlet frem for å tilfredsstille industribakerens krav til rask heving og sterke bindingsegenskaper. Mange av landsortene krever at man tilpasser baketeknikken etter deigens egenskaper.  Dette kan bety lengre hevingstider. Til gjengjeld smaker det mere, kroppen evner å ta opp mere av mineralene i kornet og det gir en god følelse i magen fordi fordøyelsen går lettere.

EMMER

Emmer  eller tokorn er et ledd i evolusjonsrekken før spelten. Spelt antar man er en kryssing mellom Emmer og en gressart som heter gjeterøye (Aegilops speltoides)Emmer har bløtere gluten enn spelt. Kornet  har også en kraftigere, mer nøtteaktig smak sammenlignet med spelten. Arkeologiske funn viser at Emmeren var meget populær i midt-østen allerede så tidlig som 6000 – 9000  år f. Kr.

Blander man spelt og emmer får man en deig med gode bake egenskaper og et brød med en nøtteaktig aroma.

SPELT

Spelt, grovmalt er 100% av kornet malt relativt grovt. Melet har alle næringsstoffene i seg og egner seg best til brødbakst.

Den mest kjente av de klassiske kornsortene er spelten. Spelt regnes som hvetens stamfar. Dersom spelten får heve lenge utvikler den en særegen aroma. Spelt kan brukes i stedet for moderne hvete til de fleste former for bakst. Grunnen til at spelten er blitt så populær skyldes både aromatiske kvaliteter men også at den har en form for gluten som er lettere fordøyelig for oss mennesker sammenlignet med moderne hvete. Mange tåler derfor spelt bedre enn moderne hvete. Vår spelt er fra opprinnelige speltsorter uten innblanding av moderne hvete. Kornet er dyrket på godkjente biodynamiske og økologiske gårder og foredlet på Debiogodkjent økologisk mølleanlegg.

Kornet er altså dyrket lokalt (kortreist mat) og malt på steinkvern på mølla i Sigdal i Buskerud. Vi blander ikke kornpartier i foredlingsprosessen slik at det er full sporbarhet for alle våre melposer helt tilbake til produsent, dyrkingssted og høstetidspunkt. Vi har rent mel i posen. Sunt for deg og sunt for miljøet. Mye smak og aroma. Næringsrikt korn som har fått vokse sakte !

EMMER

Emmer  eller tokorn er et ledd i evolusjonsrekken før spelten. Spelt antar man er en kryssing mellom Emmer og en gressart som heter gjeterøye (Aegilops speltoides)Emmer har bløtere gluten enn spelt. Kornet  har også en kraftigere, mer nøtteaktig smak sammenlignet med spelten. Arkeologiske funn viser at Emmeren var meget populær i midt-østen allerede så tidlig som 6000 – 9000  år f. Kr.

Blander man spelt og emmer får man en deig med gode bake egenskaper og et brød med en nøtteaktig aroma.

SVEDJERUG

Svedjerugen gjør brødet saftig og smaksrikt, og den har dobbelt så høyt proteininnhold som moderne rug. Svedjerug, grovmalt egner seg til brødbakst. Man kan bake et 100% svedjerugbrød med surdeig eller tilsette svedjerug i andre melblandinger.